• English
  • Norsk Bokmål

Naturlige hverdager

Naturlige hverdager fortsetter høsten 2024. Se vårt spennende program, og bli med på en hyggelig dag med oss i naturen!

Naturlige hverdager er et prosjekt i samarbeid med Mental Helse og med støtte fra Stiftelsen DAM, der vi skal ha en rekke arrangementer i nærnaturen til Dokkadeltaet. Vi vil dele vår naturglede gjennom læringsrike naturopplevelser i en inkluderende og sosial sfære. 

Vi ønsker at Naturlige hverdager skal være forebyggende mot ensomhet blant unge og eldre, og inspirere flere til å søke seg ut i naturen.

Heldigvis er det mer fokus og forskning på at naturen er viktig for vår mentale helse. Vi er enige med NINA i vi må se menneskets helse i sammenheng med jordas helse, og at vi derfor må satse på naturbaserte løsninger som vi vet er bra for både folk, natur og klima.

Gjennom arrangementene kommer vi til å følge fuglene gjennom deres årssyklus, lære om hvordan vi kan tilrettelegge for arter i nærheten av der vi bor, padletur i Dokkadeltaet, hygge oss rundt bålet og kanskje også pilke når isen legger seg igjen. Aktivitetene skal være lavterskel, det stilles ingen krav til deg som deltaker. 

Kanotur i Dokkadeltaet gir naturglede!

Arrangementer høsten 2024

19. September           Kanopadling og fuglehøsttrekk i Dokkadeltaet

På høsten trekker mange fugler sørover, ned fra de kaldere strøkene. Dokkadeltaet er et viktig område for trekkende fugl som finner mat her før den lange reisen videre. Vi skal oppleve dette fra kano denne dagen. Etter padlingen skal vi samles rundt bålet og lære mer om fuglelivet i deltaet på høsten.

24. Oktober                 Ringmerking og bålkos

Ringmerking av fugl er en viktig del av fugleforskning, men også en ypperlig mulighet å oppleve fugl på ekstra nært hold. Våre ornitologer har A-lisens i ringmerking. Oktober pleier å melde kjøligere vær så da fyres også bålpanna opp.

14. November            Mytiskedyr med bålkos

Opp gjennom tidene har det blitt diktet opp mange mytiske historier om dyrene rundt oss. Kattugla som varsler om en sikker død og nattravnen som du ikke kan se inn i vingeflekkene på. Disse folkefortellingene skal deles i skumringen rundt bålet. Edderkopper er kanskje blant de som får flere av oss til å grøsse – og da må vi nesten også høre om deres mystiske liv.

5. desember               Jul og fugl

Fuglematerne skaper stor glede til oss der vi sitter i vinduet og ser ut på våre fjærkledte venner kose seg med diverse frø. Sammen skal vi lage fuglemat i flotte former, og lære om hvilken fugl som overvintrer i Norge. Her blir det mulighet å lage i stand julegavene for i år.

Alle arrangementene avholdes ved Våtmarkssenteret – Gamlevegen 84, 2879 Odnes. 

Været er uforutsigbart, så datoene kan endre seg, men vi tar kontakt om det skulle skje. 

Håper du har lyst å bli med, du kan melde deg på arrangementene høst 2024 her.  

Inviter gjerne en venn, nabo, besteforeldre eller andre som du tror vil være med.

Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med Anne-Marie Austad via e-post:  anne-marie@dokkadeltaet.no (merk e-posten med Naturlige hverdager) eller per telefon: 46938150 

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam SDAM_HEL445612.   

Stiftelsen Dam har 45 medlemsorganisasjoner, som alle jobber innen helse og frivillighet i Norge. 

Stiftelsen er finansiert med spillemidler, og får en andel (6,4 prosent) av overskuddet til Norsk Tipping. 

Midlene deles ut til prosjektarbeid i frivillige helseorganisasjoner, innen forebygging, rehabilitering og forskning. Frivillige helse- og pasientorganisasjoner med godkjent søkerrett i Stiftelsen Dam kan søke om støtte, uavhengig av om organisasjonen er medlem i stiftelsen.