• English
  • Norsk Bokmål

Naturlige hverdager

Har du lyst å komme nær naturen, lære om hvilke fugler kvitrer rundt deg og oppleve naturens ro, sammen med andre? Da vil vi invitere deg til Naturlige hverdager!

Naturlige hverdager er vårt nye prosjekt, i samarbeid med Mental Helse og støtte fra Stiftelsen DAM, der vi skal ha en rekke arrangementer i nærnaturen til Dokkadeltaet. Vi vil dele vår naturglede gjennom læringsrike naturopplevelser i en inkluderende og sosial sfære. 

Vi ønsker at Naturlige hverdager skal være forebyggende mot ensomhet blant unge og eldre, og inspirere flere til å søke seg ut i naturen.

Heldigvis er det mer fokus og forskning på at naturen er viktig for vår mentale helse. Vi er enige med NINA i vi må se menneskets helse i sammenheng med jordas helse, og at vi derfor må satse på naturbaserte løsninger som vi vet er bra for både folk, natur og klima.

Gjennom arrangementene kommer vi til å følge fuglene gjennom deres årssyklus, lære om hvordan vi kan tilrettelegge for arter i nærheten av der vi bor, padletur i Dokkadeltaet, hygge oss rundt bålet og kanskje også pilke når isen legger seg igjen. Aktivitetene skal være lavterskel, det stilles ingen krav til deg som deltaker. 

Kanotur i Dokkadeltaet gir naturglede!

Program høsten 2023

31.08.23 Oppleve Dokkadeltaet fra kano kl: 11:00 –15:00 

Deltaet er ekstra vakker i høstens tidlige fase! Flere våtmarksfugler samler seg her før de trekker videre sørover og med kano kan vi få oppleve de på nærmere hold. Og hva er vel bedre enn å samle seg rundt bålet etter en padletur?

NB! På grunn av flommen som har vært er det en mulighet til at vi endrer opplegget til tur opp til gapahuken på Odnesberget.  

28.09.23 Fugler på ekstra nært hold, bålkos og pinnebrød kl: 09:00 – 13:30 

Våre ornitologer har A-lisens i ringmerking, gjennom denne aktiviteten får vi oppleve fugler på nært hold og lært om deres liv og tilpasninger. Bålkos blir det også, og denne gangen skal vi lage litt alternative pinnebrød sammen. 

23.11.23 Jul og fugl kl: 12:00 – 14:30 eller kl: 16:30 – 19:00 

 Fuglematere er en gylden mulighet for et yrende liv utenfor vinduet ditt. Sammen skal vi lage fuglemat og lære om hvilke fugler som overvintrer i Norge. Det blir også mulighet for å lage fine julekort eller gavelapper. 

Program våren 2024

25.01.24 Stjernetitting og bålkos  

Vinterhimmelen er ekstra klar og ved Våtmarkssenteret er det minimalt med lysforstyrrelser, så stjernehimmelen lyser opp kveldens mørke. Denne kvelden skal vi titte opp på nattehimmelen og lære om stjernene mens det braker i bålet.  

22.02.24 Vinterfriluftsaktivitet ved Dokkadeltaet  

Her blir det en liten overraskelse på hva aktiviteten blir. Kanskje det blir pilking, skitur, eller dyrespor vandring? Tiden vil vise, men hyggelig blir det uansett. 

21.03.24 Fuglekassesnekring og fuglesangkurs 

Vårens vakreste eventyr i fugleverden er hekketiden! Og hvordan bedre oppleve den enn å snekre en fuglekasse for våre fjærkledte venner, og følge med på foreldrene og ungene? I starten av hekkesesongen tiltrekker fuglene seg en make med sine vakre toner, så denne dagen skal vi også lære å kjenne igjen noen arter på deres sang. Dette blir første fuglesangkurs av to denne våren.  

25.04.24 Ringmerking og fuglesangkurs  

Våre ornitologer har A-lisens i ringmerking. Gjennom denne aktiviteten får vi oppleve fugler på nært hold og lært om deres liv og tilpasninger. Så blir det fuglesangkurs del 2, en oppfølging fra arrangementet i mars, men det er ingen krav på å ha fått med seg første del for å bli med på den andre. 

Alle arrangementene avholdes ved Våtmarkssenteret – Gamlevegen 84, 2879 Odnes. 

Været er uforutsigbart, så datoene kan endre seg, men vi tar kontakt om det skulle skje. 

Håper du har lyst å bli med, du kan melde deg på arrangementene høst 2023 her og vår 2024 her.  

Inviter gjerne en venn, nabo, besteforeldre eller andre som du tror vil være med.

Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med Anne-Marie Austad via e-post:  anne-marie@dokkadeltaet.no (merk e-posten med Naturlige hverdager) eller per telefon: 46938150 

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam SDAM_HEL445612.   

Stiftelsen Dam har 45 medlemsorganisasjoner, som alle jobber innen helse og frivillighet i Norge. 

Stiftelsen er finansiert med spillemidler, og får en andel (6,4 prosent) av overskuddet til Norsk Tipping. 

Midlene deles ut til prosjektarbeid i frivillige helseorganisasjoner, innen forebygging, rehabilitering og forskning. Frivillige helse- og pasientorganisasjoner med godkjent søkerrett i Stiftelsen Dam kan søke om støtte, uavhengig av om organisasjonen er medlem i stiftelsen.