Våtmarkssenteret skal rydde søppel langs Dokka-Etna og Dokkadeltaet

Miljødirektoratet har i år delt ut 80 millioner kroner som skal gå til tiltak mot marin forsøpling langs kysten og ved innsjøer og elver. Våtmarkssenteret har fått en del av potten og skal jobbe med opprydding og forebyggende tiltak i Dokka-Etna og Dokkadeltaet. Prosjektet utføres i samarbeid med Hold Norge Rent, Naturvernforbundet i Oppland, Horisont Miljøpark IKS og en rekke lag og foreninger i nærområdet.

At vi bor i innlandet er ingen unnskyldning for ikke å engasjere seg i marin forsøpling! Hvert år finner tonnevis av plast veien ut i havene og forskning viser at en betydelig andel av denne plasten stammer fra kilder på land. Plastavfall som skylles ut i elver og innsjøer kan følge vassdragene helt til havet, men mye vil også bli hengende i kantvegetasjon, synke til bunns eller skyldes i land og skape store problemer:


• Dyr og fugler kan vikle seg inn i plastavfall som for eksempel tau eller poser.
• Dyr og fugler kan spise plast, noe som kan ha dødelig utfall.
• Plastobjekter vil over tid fragmenteres til mindre biter, og bli til mikroplast (plastobjekter < 5 mm i diameter)
• Mikroplast kan akkumulere miljøgifter
• Mikroplast kan ende opp i maten og drikkevannet vårt
• Forsøpling kan redusere tilstand på vannkantvegetasjon
• Plastavfallet kan blokkere rør, avløp etc. og bidra til økt flomproblematikk
• Forsøpling forringer det visuelle inntrykket


Våtmarkssenteret vil iverksette tiltak for å forhindre at plastavfall som fraktes med Dokkaelva og Etna oppstrøms for Randsfjorden akkumuleres i deltaet og Randsfjorden forøvrig. Sammen med våre samarbeidspartnere skal det utføres omfattende rydding av strender og flommark langs deltaet. Avfallet som samles inn skal registreres i Hold Norge Rent sin ryddeportal. På den måten får vi samlet data om hva slags avfall som dominerer i deltaet, og dette kan fortelle oss noe om de viktigste kildene til forsøplingen. Vi vil fjerne noen av de mange rundballene som har kommet på avveie under flomhendelser de siste årene, sette ut stasjonære ryddestasjoner for å oppfordre turgåere til å ta med seg søppel de finner på turen og arrangere en workshop om temaet.


Det eksisterer per i dag svært lite kunnskap om forsøpling av elver og innsjøer, og dette prosjektet vil bidra til økt kunnskap og fokus på plastforurensing i innlandet både lokalt og nasjonalt.


Vi håper å få god hjelp fra lokale lag og foreninger til oppryddingsarbeidet. Ta kontakt med Kristine Heistad dersom du/dere ønsker å bidra! Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller tlf: 977 84 639

 

1Bilde1

En av de mange rundballene på avveie langs Etna.