Fugledag med feiring

Mange besøkte Dokkadeltaet på den tradisjonelle fugledagen 29. april. Da kunne de fremmøtte se på fugl med erfarne fuglekikkere, snekre fuglekasse, gå natursti og se ringmerking av fugl på nært hold. Det var mye vann og is i deltaet, men likevell flere fugl å se. Trane, stjertand, rødstilk, toppdykker, horndykker og mange andre arter ble observert av små og store fuglekikkere i deltaet denne dagen!

Fugledagen ble arrangert i naturskjønne omgivelser på Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter sitt anlegg på Odnes. Tonje Berland og Trond Øigarden, ansatt i våtmarkssenteret, har begge A-lisens for ringmerking og veiledet publikum gjennom ringmerking av flere fugler denne dagen. Flere nett spesiallagd for å fange fugl var spent opp inne i skogholtet bak våtmarkssenteret, og jammen var vi ikke heldige og fikk fugl i nettet! Førstemann i nettet var en blåmeis, videre ble også rødstrupe, gulspurv, sivspurv og bokfink forsiktig løsnet fra nettet, publikum fikk se fuglene på nært hold og stryke litt på dem. Så fikk fuglene hver sin ring før de ble sluppet fri igjen. Berland kunne fortelle at hver ring har en egen kode, slik at det er mulig å kjenne igjen fuglen hvis den blir funnet igjen senere. Årlig ringmerkes omkring 250 000 fugler i Norge. Noen av disse fuglene finner man igjen, og på den måten kan man lære mye om fuglenes trekkmønster.

 

De mange fremmøtte samlet seg flere ganger for å se ringmerking av fugl. I år var også våtmarkssenteret 10 år og dette ble feiret med en toppdykker kake. 

 

I løpet av dagen ble vi kjent med flere av de vanligste fuglene i deltaet og erfarne fuglekikkere delte velvillig kunnskap om artene vi så. Våtmarkssenteret lånte ut teleskop og kikkerter sånn at alle fikk se det yrende fuglelivet i deltaet denne dagen. Det var også natursti for barna og fuglequiz for de voksne.


Denne dagen kåserte Geir Høitomt om fugler i Dokkadeltaet og vår utstilling om ”fugler i Dokkadeltaet” var åpen. Her kan publikum se 12 vanlige arter i deltaet med foto, tekst og utsopet fugl inne på Våtmarkssenteret. For de som ikke fikk sett utstillingen søndag, er utstillingen åpen onsdager og lørdager i skoleferien. Det er også ringmerking tre onsdager i ferien, så alle som har lyst kan komme å se ringmerking av fugl på nært hold. Våtmarkssenteret takker for oppmøte, og en meget hyggelig dag med barn, voksne og mange hobby ornitologer i Dokkadeltaet.

 Registrer gjerne fuglekassen du fikk på fugledagen. 

 

Arrangementet var et samarbeid mellom Norsk Ornitologisk Forening Oppland, Naturvernforbundet i Oppland og Dokkadletaet Våtmarkssenter. Arrangementer er støttet økonomisk av Miljødirektoratet gjennom tilskudd til besøkssenter og Oppdrag Fuglekasse som er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB.